JOCKEFAGERVALL.se

Meny Stäng

Månad: januari 2017

LEDARSKAP

 

Fått frågan många gånger av olika personer om vad som är ledarskap för mig. Tycker det är jättesvårt att svara på. Massor av olika situationer i livet kräver olika typer av ledarskap.

Därför säger jag att det är ett beteende och en karaktär hos individen som avgör vad man har för ledarskap eller vem man är som människa. Inte i en eller några situationer utan i alla situationer man hamnar i. Jag tror att alla människor klarar av att vara ledare genom att läsa om gruppdynamik och firo-cirklar,  men det håller inte över tid. Dessutom tror jag att varje person har sin unika stil som bygger på just dina erfarenheter i livet. Inte bara bra erfarenheter är något att bygga på utan alla erfarenheter och dom ska in i din livssäck. Som gör att beslut och värderingarna blir dina egna och det du står för.

Tror dessutom att alla människor behöver vara sin egen ledare i sin egen vardag. Ta kontrollen och ansvaret över ditt. Inte familjens utan ditt eget då kommer även det andra att fungera.  Helt övertygad om att i dom flesta fallen är det ett måste för att överhuvudtaget kunna leda andra.

Att försöka efterlikna någon annan för mycket blir inte rätt i längden. Finns alltid tips och olika grejer man kan och bör ta av andra som kryddar och som stärker din egen stil om det passar in på just dig. Annars ge fan i det och var dig själv.

Att vara den man är är ändå det viktigaste och som kommer att skapa förtroendet hos dom du jobbar med. Mina grundpelare i mitt liv, jo jag ser det som mitt liv inte min roll. Andra ser ditt uppdrag som en tilldelad roll men jag ser det som min uppgift och att jag fått det för den jag är som person och vilka kunskaper jag besitter.

Lär känna dom du leder är nyckeln för mig:  Hur personens livssituation ser ut, hur du ska samtala med personen, kunskap om vilken karaktär personen har, det viktigaste av allt vad vill personen åstadkomma med sitt.

Se aldrig dig själv som lösningen på gåtan eller som om du redan vet/kan det. Lyssna och använd livssäcken att behandla det du hör och lita på det som sedan kommer ut och kör.

”Din egentlige chef är den som går under din hatt”

 

Bra start

Hoppas det nya året startat på bästa sätt. För min egen del har det inte förändrats jättemycket. Dagarna går på och rutinerna finns där och fungerar.

Träningen hänger med och igår gjorde jag en rejäl promenad på x antal timmar, bra för skallen. Blir några gympass resten av veckan.

Har funderat väldigt mycket på min släkt och en del vänner. Helgerna gav mig mycket egen tid och eftertanke.  Jag tog mig tid att fundera  på olika människor som både finns men också fanns i mitt liv och på karaktärer som präglat en själv och varför man har vissa drag och beteenden.

Vem man är har ju sina förklaringar i hur man levt men också hur man uppfostrats av olika människor. Jag levde väldigt mycket med mina mor och far föräldrar i min uppväxt. På dom flesta av loven men framför allt på sommarlovet. Då på den tiden var det viktigt för alla människor att göra rätt för sig och jag började jobba väldigt tidigt. Jobbet var viktigt och att man gjorde ett bra jobb var oerhört viktigt. Jag och min morfar kunde efter arbetsdagen sitta och analysera dagens arbete om vad som var gjort och hur mycket som hanns med.

Mina mor och far föräldrar ligger mig mycket varmt om hjärtat. Mycket av mina värderingar hur livsmatchen ska spelas kommer därifrån Vilket jag är väldigt tacksam och glad för.

Jag tycker inte att allt var bättre förr, absolut inte. Men  det fanns saker som var det och en av dom viktigaste är faktiskt skolan. Där tycker jag att mycket av samhällsuppfostran gjordes. Värderingar om vad som är rätt och fel var betydligt tydligare då. Jo jag vet att det kan låta väldigt gammaldags men om någon sa till att nu är vi tyst i klassen och att vi räcker upp handen om vi vill något,  då var det så.  Det var en ganska lugn miljö att lära sig något i. Borde även funka nu, men hur är det egentligen?

Inom idrotten finns det fortfarande kvar, just regler om uppförande och utförande är väldigt viktigt. Kanske skulle skolan och föreningar samarbeta i en större utsträckning.

När jag blev tränare och fick möjlighet att verkligen arbeta med det som mitt yrke. Mer än en gång fick jag frågan hemma i Norrbotten om och när jag skulle skaffa mig ett riktigt jobb igen och sluta hålla på med den där leken. Jag jobbade som murare i mitt förra yrke, vilket var ett grymt bra yrke och en resa jag haft väldigt stor nytta av. Den som minns den gamle muraren vet att som lärling till en sådan farbror fick man veta hur man skulle göra. Men efter 6800 timmar så var man accepterad. 6800 timmar var lärlingstiden då. Yrket som murare kan jag faktiskt sakna mellanåt och tugget på ställningar och i baracken med gubbarna som gjorde jobbet varje dag oavsett kyla, regn eller sol.

Våga ta reda på varför vissa drag är som dom är hos dig.

”Det flesta av oss slösar bort våra liv som om vi hade ett extra på banken”

Ha det bäst, även på natten.

© 2019 JOCKEFAGERVALL.se. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.