JOCKEFAGERVALL.se

Meny Stäng

Månad: december 2016

Soffpotatisar. 

 

Snart smäller det?. Ett nyårsfirande jag än inte planerat, ganska skönt men också rätt tråkigt faktiskt.

Till oss som är bekväma ska jag ge ett tips.

För drygt fyra år sedan blev jag inspirerad av en mycket god vän att hänga med honom i en timme om dan i någon form av aktivitet. (Tack Jens)Än i dag gör jag det, nu dessutom oftast i två timmar. Om det finns jojjo bantare så finns det även jojjo aktiva. Sån var jag tidigare, har personligen aldrig rent kroppsligt mått bättre än jag gör idag.

Aktiviteterna varierar, mycket promenader  men nästan lika ofta är jag på gymmet och kör gruppträning (cykel). Ren styrketräning 2pass i veckan och då grund övningar.  Tror inte på att överdriva varken träning eller kosthållning direkt, utan mer att skaffa sig rutiner och goda vanor i förändringen. Det tar tid att prioritera om i vardagen, det tar också tid att känna att det är viktig för dig. Känn lugnet och hitta en konsekvens i det samt att du tillåter dig själv att prioritera just dig själv.

Mina tankar mot framtiden. Ser fram emot än fler utmaningar nästa år. Jag har lätt för att vara för positiv om olika saker i livet. Hålla igen lite är mitt löfte till mig själv, träna ännu mer än idag, förändra något till det bättre, fortsätta stötta dom som behöver det, göra något jag aldrig gjort och sist men inte minst, Äta riktigt bra.

Ta på varandra, fysisk kontakt är energi på många plan och ett välmående alla behöver. Gott slut mot ett ännu bättre nytt år.

”Sjömannen ber inte om medvind, han lär sig segla.”

J.

Mellandagar…

Hoppas julafton blev bra och allt även efteråt känns bra. Mellandagarna är här och allt vad det innebär med mysiga middagar, knalla runt på stan, aktiviteter i allmänhet, inte minst att umgås med nära och kära. En tid att vinna tillbaka förlorad tid om man har det. Förlorad tid med dom närmaste eller vännerna som du inte hunnit med.

REA och nu jävlar ska det handlas kläder. Jo jag ska köpa kläder fast jag inte ens behöver dom, det är ju billigt. Nä.. skämta bara. Bra tid att fixa garderoben om man behöver det och gör man inte det så sparar man ännu mer på att inte köpa någonting.

Igår morse när jag gick till gymmet mitt i stan passerade jag några hotell och blev förvånad över hur mycket människor som ändå bor på hotell under julen. Vet att det erbjuds billigare rum för ensamma och hemlösa under julen vilket är ett grymt bra initiativ. Största antalet är nog ändå hemvändare som besöker nära och kära och väljer hotell av utrymmes skäl.

Min jul har varit bra även att det ändå känns väldigt annorlunda än det gjorde för en tid sedan. När kidsen var små var julen mer mystisk och förväntningarna var enorma på denna skäggprydda herre som gick runt och knackade på fönstren, hoade och grejade på. Så var även min egen barndom, med en tomte som först gjorde oss barn lite små rädda innan han till slut delade ut av högen som skymde granen. Han fick dessutom ett par klara, en i varje näbbsko av morfar innan han gick vidare till nästa. Hade man tur låg man tidigt i kedjan av hus och då kunde man fortfarande förstå vad tomten sa. Hohahahahaaaa God Jul. Kan faktiskt sakna tomten som ändå gav känslan av riktig jul.

Ha det riktigt gott i dessa dagar och ladda inte så förbannat för nyårsfesten,  lagom  förväntning blir bäst.

Många blir nyårslöftena om det ena än det andra,  börja och träna,  sluta snusa/röka,  gå ner i vikt, åka Vasaloppet, exakt jo.. jag har varit där själv.  Ett bra nyårslöfte som både är enkelt och trevligt, börja prata med varandra mer än vad vi gör idag, skippa lite av telefontiden i vänners/barns/kärastes sällskap och umgås. Vad ska man prata om? Testa snacka om jordens vikt… jag lovar att tiden inte räcker till. Eller nått annat intressant.

”Aldrig går en effekt av en handling förlorad”

Ha det bäst.

 

 

 

 

Jul i sikte.

 

Ett par dagar innan jul och lugnet börjar infinna sig i kroppen men framförallt i knoppen. Att vara ledig kring jul har jag inte varit det senaste 10 åren, Alltid tränat på juldagen och spelat match på annandagen. En annorlunda jul med massor av egentid som jag kommer att spendera på att vårda och förbereda mig med träning och bra käk mot en grymt bra vår.

Jag vet att långt ifrån alla kan ta det lugnt. Men alla borde definitivt tagga ner och njuta av julledigheten. Det är så otroligt lätt att hamna i tillståndet som värd för julen och att man tar hand om allt och alla medan resten av gästerna bara sitter och väntar på att bli serverade. Hjälps åt med allt och njut tillsammans, det blir både trevligare och roligare för allihopa. Aktiviteter är bra,  man behöver inte  ta sig igenom ett Vasalopp eller liknande. Utan en gemensam promenad i det mest lugna tempot räcker bra och ger energi.

Julklappstips. Vet du inte vad du ska köpa, köp inget då utan ge ett bidrag till någon organisation som behöver det och har du möjlighet gör både och. Ingen summa är för liten.

Kan bara skratta eller borde ta me fan gråta när man tänker på allt man köpt i julklapp genom åren, Ju fler paket desto bättre. Man såg knappt granen bakom allt elände som var inslaget i fina paket. I bästa fall hamnade någonting synligt eller till och med kunde användas, men oftast i någon låda på nått bra ställe.

Nu hoppas jag på ett bra snöfall som ger både spårsnö och en vit härlig jul. Ta hand om dig på bästa tänkbara sätt, hela tiden.  GOD JUL

 

” För att visa att man inte alls blev rädd när man hoppande till, kan man hoppa upp och ner ett par gånger liksom för att motionera sig.”

(Nalle Puh)

 

 

 

 

 

JaktEn helt perfekt
jaktdag för hjort. Bra temperatur och vackert väder. 
Morgonen startar i stugenäs jaktkoja det är fortfarande mörkt när jag anländer. Några ur det gamla gardet är redan på plats och dricker en kopp nykokt kaffe. Historierna avlöser varandra i takt med att resten av jägarna anländer. 

Passen delas ut och hundförarna släpper lös sina kortbenta krigare. Det dröjer inte länge innan Otto (tax) börjar skälla. Otto är en ung tax som än inte lyckats fälla något. 

Avkoppling är just detta ögonblick, höra skallen samtidigt som jag häller upp en rykande kopp Java. Spänningen hos oss alla som hör Otto är magisk. Han jobbar på bra och skallen blir tydligare. 

Plötsligt händer det och jag och Otto blir kompisar för evigt. Otto är inte längre bara en hund utan numera en jakthund som vet vad det handlar om. 

Mörkret kommer snabbt över oss och vi avbryter för denna gång. Fulla av energi laddar vi för en ny arbets vecka. 

Ha en skön söndag. För mig blir det ett cykelpass innan en gomiddag. 

Ta vara på tillfället.

Skillnaden

Den perfekta starten på dagen är just nu gymmet.  Helst av allt ett cykelpass, precis som jag körde 06.45 imorse. Att sedan avrunda med bastu och en god frulle är en ren fröjd.

Fan vad jag skulle vilja göra om resan med träning och kost som aktiv. Det man vet idag om vad som krävs för att bli, eller iallafall skaffa sig rätt förutsättningar för att bli bra. Allt styrs ju inte av att träna och äta bra men det ger alla möjligheten att bli det. Allt för många är bekväma i sin träning och slarvig med sin kost, men drömmen och målet är ändå att bli bäst. Hur fan ska det gå till?

Ta hockeyn som ett exempel. Det fanns en tid då man kunde vara ”sådär” i sin träning, närmast stå still och spela för att man var skicklig nog. Den tiden passerade för länge sedan.

”Otränade”, lata spelare.. Lägg av är mitt tips. ELLER ställ om och bestäm dig för vad du vill göra med din karriär, och kanske viktigast av allt fråga dig själv. Vill jag ha en karriär och är jag beredd att göra det som krävs? Är du inte det så ser alla andra det ändå. Som ledare har jag sett många som tror att de är seriösa och gör det som krävs. Antingen vet de inte vad som krävs eller så har de inte bestämt sig för att de verkligen vill bli bra. Jag blir bara förbannad när jag tänker på det.

Just det har alltid varit en punkt som retat mig mest i det här jobbet. Alltså de spelare som inte lagt ner det som krävs. Brist på kunnande är en helt annan sak. Att man väljer att inte jobba tillräckligt hårt för att vinna, eller i sin träning (för att  bli bäst) har jag otroligt svårt att förstå. Det kan få det att självantända för mig. Det är ändå ett aktivt val man gör. Det är skillnad på den som har bestämt sig och den som inte har det. Den skillnaden är både stor och synlig.

Det finns ingenting som  är roligare än att få jobba med spelare som ger- och framförallt gör ALLT i alla lägen. Att se någon lyckas genom hårt jobb, det ger både energi och värme.

Karaktär= Natur, personlighet, typiskt drag, stil,  mm..

Du är den du väljer att vara.

Tja!

December

Brytningstid…

Där är lagen nu i säsongen. Vad är det som avgör resten av grundserierna? Som jag ser det är det gruppens utveckling och process som visar sig hur långt den har kommit. November och december är två månader som är ganska tråkig lunk iaf. fram till jul. I dessa månader kommer sanningen fram om vilken grupp man har och hur långt den är villig att gå för att vinna.

Gruppen utvecklas bredare och snabbare enligt mig i motgång om man som ledare och spelare vågar diskutera processen och bryta i allt som stör. Typ att vi har några som inte är villiga att göra jobbet klart,  någon gång på gång tar dåliga byten, eller ta onödiga utvisningar, har ett kroppsspråk som man inte vill se, eller nått annat som stör eller påverkar negativt.

Vrid och vänd, lär känna din granne och vad han/hon har för karaktär och på vilket sätt du och den karaktären når det bästa resultatet. Det handlar inte om att göra om människor utan mer hur olikheter i en grupp vinner tillsammans, utgångsläget måste ändå vara att alla är där av samma anledning, VINNA något. Prata även om det och hur olikheter blir gruppens styrkor.

Pratar om hockeylag men det gäller nog även arbetslag i alla typer av yrken. Dom flesta gånger när det inte fungerar i en grupp är det med största sannolik en brist på kommunikation. Vi ledare har den uppgiften,  att inleda kommunikationen och skapa klimatet där man vågar diskutera oavsett vad det gäller,  skapa en tryggheten att säga det man vill om man vill, lyssna på vad som sägs.  Det finns självklart dom som inte kommer diskutera vilket självklart är ok, alla är inte bekväm i  att höras men bidrar för den skull inte mindre. ”Allt som göms i snö kommer förr eller senare upp i tö.”

Tiga och tro att vissa grejer ordnar sig funkar säkert ett tag men processen blir inte gjord om man inte gör den. Tiga kan ibland däremot vara bra t.ex. nu kring jul i släkt och vänners sällskap om man har olika åsikter.

”Medvetenheten är den viktigaste representanten för förändring”  (Eckhart Tolle)

Ha en bra start på veckan.

 

 

Energi


Vad ger oss vardagsenergi?

Kontakter med andra människor, att ge komplimanger, att få komplimanger, att vinna något, eller förhoppningsvis jobbet.

I mitt fall är jobbet en stor del av min energi och alla människor jag möter. Jag mår bra och får mycket energi av att ge komplimanger till andra. Det behöver inte alltid vara ett överdrivet lass av ord, utan några ord räcker långt.( Typ..Godmorgon Oscar du ser pigg ut idag.)

Självklart mår vi bättre av att någon bara uppmärksammat att du kommer till jobbet, även om det är det mest naturliga för oss. Underskatta inte rollen som medarbetare eller vän och vad din betydelse är för andra. Ta dig tid att sitta ner i några minuter för att prata med någon som betyder energi för dig, oavsett hur mycket du har att göra just då.  Jag lovar att du gör det ännu bättre efteråt.

Ditt hem är din borg och trygghet. Det är inget undantag att varken ge eller få energi bara för att det skulle vara självklart, VÅRDA det på det mest ömma sätt.

Ha en underbar Fredag, gör dig själv och din närhet laddad för en grym helg.

 

Tjena!

bild1

Här kommer det att skrivas om det ena än det andra. Har alltid skrivit dagbok.., jo dagbok om allt jag gjort i mitt liv. Det mesta i mina anteckningar handlar om hockey och livet som tränare/coach/ledare, men också om människor och olika beteenden som är ett stort intresse hos mig. Det mesta av olika beteenden är intressanta för mig, om hur man tänker och hur olika man agerar i olika situationer.

Kommer nog att klottra ner det mesta som händer, ibland varje dag, ibland inte.  Ibland om, jakt, fiske, relationer, hockey, vädret, träning, matlagning och säkert en massa annat.

Och allt jag skriver är mina egna åsikter och erfarenheter i mitt liv.

 

 

 

© 2019 JOCKEFAGERVALL.se. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.